agiavarvaranews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την εκλογή νέας ηγεσίας στην ΕΕ – Αντίδραση Κ. Μητσοτάκη στη γαλλο-γερμανική πρόταση

Κοινοποίηση

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα που έχει παράξει η Σύνοδος των «27». Οι ανώτατες θέσεις στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κλείδωσαν» και όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές «σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα. Ο πρωθυπουργός ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές και πετύχαμε αυτό που θέλαμε».​​

Ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλτ Τουσκ, είχαν υπογράψει στα μέσα Φεβρουαρίου και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την κοινή επιστολή στήριξης στον πρόσωπο της…

«Θα μπορέσει, υπό την προϋπόθεση -και το θεωρώ περίπου σίγουρο- ότι θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά την οποία έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια», ανέφερε, στις δηλώσεις του, με τη λήξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Νωρίτερα και εντός της Συνόδου, Γερμανία και Γαλλία επιχείρησαν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, στο κείμενο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των Βρυξελλών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα, εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας και ζήτησε το κείμενο να παραμείνει ως έχει, καθώς είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, την πρόταση του πρωθυπουργού στήριξε αμέσως η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, όπως η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και το Βέλγιο.

Στη συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης:

-Τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

-Επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους», σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κράτησε κλειστά χαρτιά όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η χώρα μας.

«Η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αρμοδιότητα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα θα επιδιώξει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο… λευκός καπνός για τις θέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας αποτελεί το «κλειδί», προκειμένου οι «27» να στρέψουν πλέον το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας. Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:

-Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

-Στη στήριξη του αγροτικού τομέα.

-Στη διεύρυνση.

-Στο μεταναστευτικό.

-Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Η στήριξη της Ουκρανίας δεν μπορεί να περνά από την αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας στο Αιγαίο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΧΩΡΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ