Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Δημόσιο χρέος: διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κρίση ανέδειξε βαθιές αδυναμίες στα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα της ΕΕ, αλλά και προκάλεσε κύμα μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) με μια βαθύτερη δημοσιονομική ένωση, ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων και στην ισχυροποίηση του ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τα επίπεδα χρέους να έχουν αυξηθεί λόγω διαδοχικών κρίσεων, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κρίση χρέους του 2010-13, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η διαχείριση του χρέους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη πιο σύνθετη για την Ευρώπη, λόγω της πολυπλοκότητας της οικονομικής διάρθρωσης, της έλλειψης αποτελεσματικού δημοσιονομικού συντονισμού και της ανάγκης για ισορροπία μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και συλλογικής ευθύνης.
Ο Διοικητής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης αποφάσεων που να μην επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τις μελλοντικές γενιές, χωρίς να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, και κάλεσε για ένα πλαίσιο που θα προάγει τη συλλογική ευημερία με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη – από τα υψηλά επίπεδα χρέους, την κλιματική κρίση και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, έως τις δημογραφικές αλλαγές και τη χαμηλή παραγωγικότητα – απαιτούν συνεχή εγρήγορση και προσαρμοστικότητα. Η ανάγκη για καινοτόμες και βιώσιμες δημοσιονομικές λύσεις, όπως είπε, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και οι σημερινές αποφάσεις θα διαμορφώσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές.